Besøg skolen - Se mere

 

EFTERSKOLE MED ISLANDSKE HESTE

På Helgenæs Naturefterskole nyder vi friluftslivet og fællesskabet sammen med vores smukke og alsidige islandske heste. Vi oplever naturen omkring skolen fra hesteryg og træner på skolens baner, der ligger centralt på skolens område. Du bliver undervist i mange aspekter af at ride og passe den islandske hest, og får en masse skønne hesteoplevelser sammen med de andre elever på linjen.

Hos os har du muligheden for at få ‘din egen’ hest et helt skoleår. Du skal altså ikke dele den med nogen! Skolen ejer ca. 20 skønne islandske heste, og der er helt sikkert en, som passer til dig. Du kan også tage på efterskole med din egen islænder, hvis du kender den godt, har helt styr på den og den kan indgå i vores hesteflokke uden at være agressiv. Vi modtager ikke syge heste, alfaheste eller heste med behov ud det skolens rammer tilbyder. Hestene bor i kønsopdelte løsdriftsflokke helt tæt på skolen. Vi fodrer ad libitum med tørt hestewrap i god kvalitet, og hestene har fri adgang til Equsanas Grazing Plus mineraler og vitaminer. Der er læskur og/eller naturligt læ på alle folde. For hopper med tendens til forfangenhed og/eller sommereksem, råder vi over en naturfold på ca. 7 ha strandeng få meter fra havet og skolen.

Vi har enkelte begynderpladser hvert år, men det er en fordel, hvis du har rideerfaring fra rideskole eller hestehold derhjemme. Hvis du er begynder skal du sikre dig, at der er begynderpladser tilbage på årgangen, før du tilmelder dig. Det har ingen betydning om du har erfaring med ponyer, store heste eller islandske heste - grundridningen er den samme.

 

UNDERVISNING

Efter et år på hestelinjen på HNE, er de fleste klar til at få egen hest. Du lærer om livet som hesteejer, for det er dig og de andre elever, der sammen med vores personale, står for den daglige pasning af hestene. Du bliver undervist i hesteforståelse, indlæringsmetoder og træningsprincipper samt i fodring, hovlære (af registreret beslagssmed), førstehjælp for heste (af tilsynsførende dyrlæge) og du har mulighed for at tage medicinhåndteringskursus.

Udover undervisning i pasningen af og forståelsen for hestene, modtager du også rideundervisning i dressur, springning og gangarter. Undervisningen foregår oftest på banen, og tager udgangspunkt i den klassiske træningsskala, som bygger på forståelsen af hestens biomekanik som grundlag for ridning og træning af en sund, holdbar og stærk hest, der er uddannet til at bære rytteren korrekt i de gangarter den genetisk har til rådighed. Tænk på banetræningen som gymnastik og styrketræning for hesten. Det er på banen at du og hesten henter teknik, styrke, smidighed og energi til sammen at mærke suset i naturen, på ovalbanen og over springene på banen.

Det er vores leder af hestelinjen, Kristina Rosenkrands, som primært varetager rideundervisningen på skolen. Desuden har vi fornøjelsen af Søs Neergaard Andersen som ekstern underviser samt en fast springunderviser, Philip Holt, tilknyttet i forårshalvåret. Det er ikke muligt at få undervisning af egen instruktør på skolen.

Kristina er læreruddannet og har en baggrund i dressursporten. Hun har bl.a. arbejdet som leder af Aarhus Rideskole på Det nationale hestesportscenter, Vilhelmsborg. Som rytter har hun tidligere uddannet varmblodsheste fra ungheste til GP-niveau, men nyder nu udelukkende hestelivet med islændere, både i naturen og til konkurrencer på B- og A-niveau. Du kan tjekke hende ud på instagram, hvis du har lyst: @kristina_rosenkrands

Tilknyttet som ekstern underviser er Søs Neergaard Andersen, 3X Danmarksmester i pas som ungrytter. Søs arbejder til daglig som rytter på Stutteri Lindholmhøje, men slutter sig til os på HNE flere gange om året. Du kan også finde Søs på instagram: @soes_n_andersen

Philip Holt fra Jysk Beslagservice, som skor for os, er uddannet eksamineret beslagssmed og så er han desuden en erfaren springrytter og underviser. Når foråret banker på, står han for springundervisningen på skolen.

 

SKAL DU LÅNE EN HNE-HEST?

Vi gør alt vi kan for at du og din skolehest matcher og bliver lykkelige sammen. Vi kender vores heste rigtig godt, og matchet bliver altid bedst, hvis du åbent og ærligt fortæller os om dine forudsætninger, når du starter på skolen. Vi har mange forskellige heste, både de gamle, stabile og rolige, og de unge, kække racertyper - og alt muligt der i mellem. Vi finder én der passer dig!

Med din HNE-hest har du rideret, men ikke råderet. Det betyder, at du har din skolehest som din egen, men du må ikke låne den ud eller bytte hest med andre, uden at have fået lov af en instruktør.

Alle vores heste er gode rideheste, der lige som alle levende væsener, har deres stærke og svage sider. Når du får en skolehest, har du den som din egen. Det betyder bl.a. at du også har en del af ansvaret for at den er glad for jobbet som ridehest, og at den også kan være en god makker for en ny elev næste år. Den skal altså passes og holdes i god form, ligesom der skal arbejdes med både dens og dine udfordringer. Vi forventer, at du er indstillet på at udvikle dig som rytter og påtage dig ansvar for at forholdet mellem dig og din skolehest bliver godt og respektfuldt. At have sin egen hest kræver tålmodighed og hesteforståelse, og man kan ikke bare bytte den ud med en anden, fordi man gerne vil ride hurtigere i tølt eller det er svært at sidde ned i trav. Så må man arbejde med sig selv som rytter, for at blive den bedst mulige makker for sin hest så man kan hjælpe den med at udvikle sig også.

 

SKAL DU HAVE DIN EGEN HEST MED PÅ HNE?

Det kan være en udfordring for at komme på efterskole. Mange oplever, at deres ellers så rolige og fornuftige hest liver vældigt op, når den flytter ind på skolen. Det kan tage lidt tid for hesten at vænne sig til de nye omgivelser, så det skal du være forberedt på. Det er krav at din hest:

  • Er nervefast og ukompliceret i ridning, omgang og flok.
  • Kan stå bundet roligt ved siden af andre heste.
  • Er rask og i god foderstand. Ikke for tynd og ikke for tyk.
  • Er udtaget af konsum.
  • Kan trives med fodring ad libitum med wrap og vitaminer/mineraler.
  • Kan håndteres af dig alene, altså at du har helt styr på den og er tryg ved den.
  • Ikke er aggressiv på nogen måde. Vi sender heste hjem, hvis de er agressive og gør skade på andre heste.

Du er velkommen til at medbringe tilskudsfoder til din egen hest. Dette skal opbevares i rottesikret emballage. Du står selv for tilskudsfodring af din hest, og der er ikke mulighed for tilskudsfordring i lukkeweekends og ferier. Har du en hest, der er svær at fodre på, enten fordi den har svært ved at holde huld, eller fordi den bliver overvægtig ved fodring med stråfoder ad libitum, anbefaler vi ikke at du tager den med på efterskole. Alle heste møder på skolen uden bagsko ved skolestart. Der gøres ikke undtagelser.

ISLANDSKE HESTE OG FRILUFTSLIV

Den islandske hest er udgangspunktet for friluftslivet på vores hestelinje. Vi lægger vægt på horsemanship, god ridning og respektfuld omgang med hestene. Vi ser hestene som vores samarbejdspartnere, hvad enten det er i målrettet træning på bane eller på ture ud i naturen. Helgenæs og Mols Bjerge har mange skønne turmuligheder, og vi kommer helt tæt på naturen, på hestene og på hinanden.

De fysiske rammer ligger lige ved efterskolen med to udendørs baner: en mindre ovalbane og en 20x60 dressurbane, en hyggelig rytterstue med brændeovn og opvarmet sadelrum, udendørs striglebomme og fire løsdriftsfolde.

Hestene bor lige rundt om skolen, og nogle af dem lige uden for vinduerne, og det er eleverne og de hesteansvarlige lærere , der passer og sørger for tilsyn af hestene hver dag. I ferierne og lukkeweekender sørger skolen for tilsyn og pasning.

 

DYRLÆGE OG SMED

Skolen har en fast dyrlæge, Jens Kristoffersen fra Djurslands hestepraksis, og en fast registreret beslagssmed, Philip Holt fra Jysk Beslagservice. Philip kommer fast på skolen en gang om ugen, og Jens kommer ved behov.

 

SIKKERHED

Din sikkerhed er det allervigtigste for os! Derfor har vi regler, som gør det lettere at passe på sig selv, hinanden og hestene. Alle vores regler tager udgangspunkt i at vi ønsker at passe så godt som muligt på dig og de andre elever på skolen. Du vil måske opleve, at ting du plejer at gøre med hestene derhjemme eller der hvor du rider, ikke er tilladt på skolen. Det forventer vi, at du kan acceptere og at dine forældre bakker op om.

Al ridning foregår med godkendt ridehjelm (VG1-godkendelse), støvler med hæl og ridebukser. Sikkerhedsvest er frivillig. Vi rider desuden med sadler med sikkerhedsbøjler og hovedtøj med bid. Hvis du kommer med din egen hest, skal du anvende samme type udstyr. Det er altså ikke tilladt at ride bidløst på HNE.

Når vi kender hinanden og vores heste godt rider vi ofte uden sadel hjemme på og omkring skolen, men aldrig i trafik.

Husk, at du skal være forsikret til højrisikosport, når du går på hestelinjen hos os!

 

UDSTYR

Vi er ude i al slags vejr, både når vi rider og når vi passer hestene. Derfor er påklædningen vigtig. Det er svært at nyde hestene og naturen, når man er våd og kold og der er langt hjem. Vi anbefaler, at du tænker i lag ligesom på en skitur. Inderst et tyndt termo- eller uldlag, så en varm trøje - uld holder dig varm selv om det er fugtigt, og yderst en vand- og vindtæt jakke, der slutter tæt om håndled og hals, gerne med høj krave. Det kan god betale sig at investere i et par gode vintersoftshellridebukser og i et eller flere par vind- og vandtætte ridehandsker. En rideflyverdragt er et must have for mange islænderryttere, og det er da også dejligt, at kravle ind i den på kolde dage, men den er ikke nødvendig for at kunne holde varmen til hest. Helårsridestøvler med thinsulate og uldsokker/uldsål er rare det meste af året.

Skolens heste har deres eget udstyr, så hvis du skal låne en hest, behøver du ikke tage noget med. Kommer du med din egen hest, skal du medbringe alt nødvendigt udstyr til dig og hesten. Vær opmærksom på, at vi ikke har plads til staldskabe og flere dækkener pr. hest.

Der er brændeovn i rytterstuen, som vi tænder op i i den kolde tid, fx når vi pudser grej eller laver andet praktisk. I sadelrummet er der altid varme på, så udstyr hænger tørt og godt. Der er kodelås på sadelrummet, som altid skal være aflåst. Rytterstuen er åben, når skolen er åben.

ÅRETS GANG PÅ HESTELINJEN

Du har selv mulighed for at have indflydelse på aktiviterne på hestelinjen, men da vi både er begavet med og begrænset af at være udenfor hele året rundt, sætter årstidernes og vejrets skiften ofte rammerne for vores aktiviteter. Når banerne er frosne, rider vi for eksempel kun i skridt, og når det stormer og regner, får hestene lov til at koncentrere sig om at holde varmen ude på foldene. Så arbejder vi i stedet med teori, eller søger for at grejet er rent og pudset. Er det over 25 grader, rider vi ikke på tur - så bader vi måske med hestene i stedet.

I løbet af skoleåret vil du møde emner som: dressur/baneridning, gangartstræning turridning, arbejde fra jorden, ponygames, springning, konkurrencer for islandske heste - både gædinga og sport, viden om hestens røgt og pleje, sundhed og sygdom, førstehjælpskurser for heste, medicinhåndteringskursus, stutteribesøg, tur til Icehorse Festival, vedligeholdelse af udstyr, elevoplæg om selvvalgte emner, foredrag ved fx dyrlæge, agronom, tandlæge og smed - og meget, meget mere!

 

FÆLLESSKABET OG FORVENTNINGER

Det, vi har fælles på hesteholdet, er interessen og glæden ved heste, træningen, naturen og det daglige arbejde med hestene.

Eleverne på holdet har ofte meget forskelligt erfaringsgrundlag med heste, men alle har noget at bidrage med.

Vi forventer, at du er indstillet på, at deltage i et åbent og rummeligt fællesskab på hestelinjen, hvor mange forskellige ryttere og hesteelskere mødes. Vi forventer, at du ønsker at være en del af og bidrage til en gruppe, hvor vi har gensidig respekt for hinanden, hjælper hinanden og bidrager til at opmuntre alle til at yde deres bedste.

Livet med islandske heste er meget andet end ridning. Vi forventer, at du deltager engageret i alle aktiviteterne på hestelinjen, og at du er indstillet på, at der er praktiske pasningsopgaver ud over de skemalagte hesteholdstimer.

Livet med dyr er et liv med ansvar. Dette ansvar forventer vi, at du er indstillet på at påtage dig - sammen med skolens personale, selvfølgelig.

Vi forventer, at du behandler hestene på HNE med omsorg, respekt og forståelse for hestenes behov som flok- og flugtdyr. Hestene har ikke selv valgt at gå til ridning, og det er vores ansvar og opgave, at sørge for at de hygger sig med det.

BEGYNDER?

Er du nybegynder skal du huske at kontakte skolen for at sikre dig, at vi har plads, før du tilmelder dig. Vi har enkelte begynderheste og dermed og kun enkelte begynderpladser på holdet.

 

 

 

HNE PÅ INSTAGRAM

[insta-gallery id="1"]