Besøgsdag på HNE - Se mere

 

EFTERSKOLE MED ISLANDSKE HESTE

På Helgenæs Naturefterskole nyder vi friluftslivet med de smukke og alsidige islandske heste. Vi oplever naturen fra hesteryg og rider på skolens baner, der ligger centralt på skolens område. På HNE bliver du undervist i mange aspekter af at ride og passe den islandske hest.

Hos os har du muligheden for at få ‘din egen’ hest et helt skoleår. Skolen ejer ca. 20 skønne islandske heste, og der er helt sikkert en, som passer til dig. Du er også velkommen til at tage din egen islænder med på efterskole. Hesten kommer til at bo tæt på dig og skolen i kønsopdelte løsdriftsflokke. Vi fodrer ad libitum med tørt hestewrap i god kvalitet, og hestene har fri adgang til Equsanas Grazing Plus mineraler og vitaminer. Der er læskur og/eller naturligt læ på alle folde. For hopper med tendens til forfangenhed og/eller sommereksem, råder vi over en naturfold på ca. 7 ha strandeng få meter fra havet og skolen.

Vi har enkelte begynderpladser hvert år, men det er en fordel, hvis du har rideerfaring fra rideskole eller hestehold derhjemme. Det har ingen betydning om du har erfaring med ponyer, store heste eller islandske heste - grundridningen er den samme.

 

UNDERVISNING

Efter et år på hestelinjen på HNE, er de fleste klar til at få egen hest. Her lærer du nemlig (næsten) alt om at holde heste, for det er dig og de andre elever, der sammen med vores rideinstruktører og helt uundværlige pedel, står for den daglige pasning af hestene. Du bliver undervist i hesteforståelse, indlæringsmetoder og træningsprincipper samt i fodring, hovlære (af registreret beslagssmed), førstehjælp for heste (af tilsynsførende dyrlæge) og du har mulighed for at tage medicinhåndteringskursus.

Udover undervisning i pasningen og forståelsen af hestene, modtager du også rideundervisning i dressur, springning og gangarter. Undervisningen foregår oftest på banen, og tager udgangspunkt i den klassiske træningsskala, som bygger på forståelsen af hestens biomekanik og styrke som grundlag for ridning og træning af en sund, holdbar og stærk hest, der er uddannet til at bære rytteren korrekt i de gangarter den har til rådighed genetisk. Tænk på banetræningen som gymnastik og styrketræning for hesten. Det er her du og hesten henter styrke, smidighed og energi til sammen at mærke suset i naturen, på ovalbanen og over springene på banen.

Det er vores instruktører, Kristina Rosenkrands og Søs Neergaard Andersen, som varetager rideundervisningen på skolen. Der er ikke mulighed for at få undervisning af egen instruktør på skolen.

Kristina er leder af hestelinjen på HNE. Udover læreruddannelsen har hun en baggrund i dressuren, og har bl.a. arbejdet som leder af rideskolen på Det nationale hestesportscenter, Vilhelmsborg, samt uddannet to varmblodsheste fra ungheste til grand prix-niveau. Kristina nyder nu hestelivet med islændere, både i naturen og til konkurrencer på B- og A-niveau.

Søs er med tre Danmarksmesterskaber i pas i rygsækken, et stærkt kort både i forhold til uddannelse og præstation. Hun har stor erfaring fra stævnebanerne, og driver sin egen trænings- og salgsstald tæt på Ebeltoft. Søs er uddannet kranio-sakral hestemassør, og sigter efter en uddannelse som dyrlæge.

Sammen udgør Kristina og Søs et stærkt undervisningsteam i såvel teori som praksis.

 

SKAL DU LÅNE EN HNE-HEST?

Vi gør alt vi kan for at du og din skolehest matcher og bliver lykkelige sammen. Vi kender vores heste rigtig godt, og matchet bliver altid bedst, hvis du åbent og ærligt fortæller os om dine forudsætninger, når du starter på skolen. Vi har mange forskellige heste, både de gamle, stabile og rolige, og de unge, kække racertyper - og alt muligt der i mellem. Vi finder én der passer dig!

Med din HNE-hest har du rideret, men ikke råderet. Det betyder, at du har din skolehest som din egen, men du må ikke låne den ud eller bytte hest med andre, uden at have fået lov af en instruktør.

 

SKAL DU HAVE DIN EGEN HEST MED PÅ HNE?

Det kan være en udfordring for at komme på efterskole. Mange oplever, at deres ellers så rolige og fornuftige hest liver vældigt op, når den flytter ind på skolen. Det kan tage lidt tid for hesten at vænne sig til de nye omgivelser, det skal du være forberedt på. Vores erfaring er, at det går nemmest hvis hesten du tager med:

  • Er nervefast og ukompliceret i flok. Alfaheste giver ofte udfordringer!
  • Kan stå bundet roligt ved siden af andre heste i længere tid.
  • Er fuldstændig rask og i god foderstand. Ikke for tynd og ikke for tyk.
  • Kan trives med fodring ad libitum med wrap.
  • Kan håndteres af dig alene, altså at du har styr på den og er tryg ved den.

Du er velkommen til at medbringe tilskudsfoder til din egen hest. Dette skal opbevares i rottesikret emballage. Du står selv for tilskudsfodring af din hest, og der er ikke mulighed for tilskudsfordring i lukkeweekends og ferier. Har du en hest, der er svær at fodre på, enten fordi den har svært ved at holde huld, eller fordi den bliver overvægtig ved fordring med stråfoder ad libitum, anbefaler vi ikke at du tager den med på efterskole.

ISLANDSKE HESTE OG FRILUFTSLIV

Den islandske hest er udgangspunktet for friluftslivet på vores hestelinje. Vi lægger vægt på horsemanship, god ridning og respektfuld omgang med hestene. Vi ser hestene som vores samarbejdspartnere, hvad enten det er i målrettet træning på bane eller på ture ud i naturen. Helgenæs og Mols Bjerge har mange skønne turmuligheder, og vi kommer helt tæt på naturen, på hestene og på hinanden.

De fysiske rammer ligger lige ved efterskolen med to udendørs baner: en mindre ovalbane og en 20x60 dressurbane, en hyggelig rytterstue med brændeovn og opvarmet sadelrum, udendørs striglebomme og fire løsdriftsfolde.

Hestene bor lige rundt om skolen, og nogle af dem lige uden for vinduerne, og det er eleverne og de hesteansvarlige lærere , der passer og sørger for tilsyn af hestene hver dag. I ferierne og lukkeweekender sørger skolen for tilsyn og pasning.

 

DYRLÆGE OG SMED

Skolen har en fast dyrlæge, Jens Kristoffersen fra Djurslands hestepraksis, og en fast registreret beslagssmed, Philip Holt fra Jysk Beslagservice. Philip kommer fast på skolen en gang om ugen, og Jens kommer ved behov.

 

SIKKERHED

Din sikkerhed er det allervigtigste for os! Derfor har vi regler, som gør det lettere at passe på sig selv, hinanden og hestene. Alle vores regler tager udgangspunkt i at vi ønsker at passe så godt som muligt på dig og de andre elever på skolen. Du vil måske opleve, at ting du plejer at gøre med hestene derhjemme eller der hvor du rider, ikke er tilladt på skolen. Det forventer vi, at du kan acceptere og at dine forældre bakker op om.

Al ridning foregår med godkendt ridehjelm (VG1-godkendelse), støvler med hæl og ridebukser. Sikkerhedsvest er frivillig. Vi rider desuden med sadler med sikkerhedsbøjler og hovedtøj med bid. Hvis du kommer med din egen hest, skal du anvende samme type udstyr. Det er altså ikke tilladt at ride bidløst på HNE.

Når vi kender hinanden og vores heste godt rider vi ofte uden sadel hjemme på og omkring skolen, men aldrig i trafik.

Husk, at du skal være forsikret til højrisikosport, når du går på hestelinjen hos os!

 

UDSTYR

Vi er ude i al slags vejr, både når vi rider og når vi passer hestene. Derfor er påklædningen vigtig. Det er svært at nyde hestene og naturen, når man er våd og kold og der er langt hjem. Vi anbefaler, at du tænker i lag ligesom på en skitur. Inderst et tyndt termo- eller uldlag, så en varm trøje - uld holder dig varm selv om det er fugtigt, og yderst en vand- og vindtæt jakke, der slutter tæt om håndled og hals, gerne med høj krave. Det kan god betale sig at investere i et par gode vintersoftshellridebukser og i et eller flere par vind- og vandtætte ridehandsker. En rideflyverdragt er et must have for mange islænderryttere, og det er da også dejligt, at kravle ind i den på kolde dage, men den er ikke nødvendig for at kunne holde varmen til hest. Helårsridestøvler med thinsulate og uldsokker/uldsål er rare det meste af året.

Skolens heste har deres eget udstyr, så hvis du skal låne en hest, behøver du ikke tage noget med. Kommer du med din egen hest, skal du medbringe alt nødvendigt udstyr til dig og hesten. Vær opmærksom på, at vi ikke har plads til staldskabe og flere dækkener pr. hest.

Der er brændeovn i rytterstuen, som vi tænder op i i den kolde tid, fx når vi pudser grej eller laver andet praktisk. I sadelrummet er der altid varme på, så udstyr hænger tørt og godt. Der er kodelås på sadelrummet, som altid skal være aflåst. Rytterstuen er åben, når skolen er åben.

ÅRETS GANG PÅ HESTELINJEN

Du har selv mulighed for at have indflydelse på aktiviterne på hestelinjen, men da vi både er begavet med og begrænset af at være udenfor hele året rundt, sætter årstidernes og vejrets skiften ofte rammerne for vores aktiviteter. Når banerne er frosne, rider vi for eksempel kun i skridt, og når det stormer og regner, får hestene lov til at koncentrere sig om at holde varmen ude på foldene. Så arbejder vi i stedet med teori, eller søger for at grejet er rent og pudset. Er det over 25 grader, rider vi ikke på tur - så bader vi med hestene i stedet.

I løbet af skoleåret vil du møde emner som: dressur/baneridning, gangartstræning turridning, arbejde fra jorden, ponygames, springning, konkurrencer for islandske heste - både gædinga og sport, viden om hestens røgt og pleje, sundhed og sygdom, førstehjælpskurser for heste, medicinhåndteringskursus, stutteribesøg, tur til Icehorse Festival, vedligeholdelse af udstyr, elevoplæg om selvvalgte emner, foredrag ved fx dyrlæge, agronom, tandlæge og smed - og meget, meget mere!

 

FÆLLESSKABET OG FORVENTNINGER

Det, vi har fælles på hesteholdet, er interessen og glæden ved heste, træningen, naturen og det daglige arbejde med hestene.

Eleverne på holdet har ofte meget forskelligt erfaringsgrundlag med heste, men alle har noget at bidrage med.

Vi forventer, at du er indstillet på, at deltage i et åbent og rummeligt fællesskab på hestelinjen, hvor mange forskellige ryttere og hesteelskere mødes. Vi forventer, at du ønsker at være en del af og bidrage til en gruppe, hvor vi har gensidig respekt for hinanden, hjælper hinanden og bidrager til at opmuntre alle til at yde deres bedste.

Livet med islandske heste er meget andet end ridning. Vi forventer, at du deltager engageret i alle aktiviteterne på hestelinjen, og at du er indstillet på, at der er praktiske pasningsopgaver ud over de skemalagte hesteholdstimer.

Livet med dyr er et liv med ansvar. Dette ansvar forventer vi, at du er indstillet på at påtage dig - sammen med skolens instruktører, selvfølgelig.

Vi forventer, at du behandler hestene på HNE med omsorg, respekt og forståelse for hestenes behov som flok- og flugtdyr. Hestene har ikke selv valgt at gå til ridning, og det er vores ansvar og opgave, at sørge for at de hygger sig med det.

 

 

Valgfag ud over dit linjefag

På Helgenæs Naturefterskole har du ud over dit linjefag mulighed for at vælge mellem 14 forskellige valgfag.

Vi arbejder lidt på kryds og tværs – og et valg er ikke et fravalg.
Du vælger en linje, men det betyder ikke, at du så har fravalgt alt det spændende, som de andre går og laver.

Der er ikke noget i vejen for at tage et jagttegn eller lære at styre en kajak, selvom du går på hestelinjen.

Hvis du har mod på det, så står alle muligheder åbne her på Helgenæs Naturefterskole.

Som elev ham man mulighed for at vælge mellem en masse forskellige valgfag, og vi opretter valgfag som passer ind i tiden og vores setup.
Vi har 4 valgfagsperioder på et år, og der er til hver periode 5-7 forskellige valgfag at vælge imellem.

Valgfaget varer 2-3 timer ad gangen.

Tidligere årgang har i deres skoleår kunnet vælge imellem fagene

  • Survival skills
  • Hundetræning
  • Ridning & Horsemanship
  • Strandkøkken
  • Kajakkursus
  • Byg din egen kniv
  • Fit før ski
  • Kajak SUP
  • Kitesurf
  • Mad i det fri
  • Naturtræning
  • Ranes vandkamp
  • Programmering for begyndere

HNE PÅ INSTAGRAM